Effen Weg vzw Activiteiten

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken of mensen die het even wat moeilijker hebben (burn-out, depressie..). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat verse buitenlucht, een babbel of gewoon zin heeft in een gezonde wandeling door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Kortom, iedereen is welkom. We bieden zowel wandelingen aan die laagdrempelig zijn, als wandelingen voor de meer ervaren stappers. Er is dus voor elk wat wils en de wandelingen zijn doenbaar voor iedereen. Er wordt steeds op een rustig tempo en in kleine groepen gewandeld. Onze wandelingen gaan zowel door op weekdagen als in het weekend. Om organisatorische redenen vragen we om steeds vooraf in te schrijven. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro/wandeling, leden kunnen het ganse jaar door zonder extra kosten deelnemen aan al onze activiteiten. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg. Sommige van onze wandelingen zijn rolstoelvriendelijk, dit wordt telkens vermeld in de beschrijving van de activiteit. Honden zijn steeds welkom, tenzij anders vermeld in de beschrijving, op voorwaarde dat die ten allen tijde aangelijnd blijven en geen hinder veroorzaken bij andere deelnemers. Indien u verder nog vragen heeft kan u ons steeds contacteren via info@effenweg.be

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 20/04/2022
14:00 - 16:30

Locatie
Galgebossen, Elverdinge

Categorieën


Galgebossen Elverdinge (Poperinge) –  3 km  of 7 km

20/04/2022 14u00-16u30

Ann Coryns

Effen Weg begeleider, natuurgids, beginnend duiker, wandelaar, hondenbaasje …

Afstand : naar keuze 3 km of 7 km
Reliëf : vlak
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk – grotendeels onverhard bospad
Vertrekpunt : Parking Herberg De Vuile Seule, Gasthuisstraat 3, 8906 Elverdinge
Begeleiding : Ann Coryns – annco@effenweg.be – 0476/357 581

Wie houdt van een prachtige boswandeling is in de Galgebossen aan het juiste adres. Deze bossen zijn wat nog rest van een woud dat zich tot in de 14de eeuw uitstrekte van Watou tot Beselare. Het totale gebied nu telt 111 ha, een fractie van wat het ooit was, maar toch nog voldoende uitgestrekt om urenlang in te verdwalen. Geen nood, wij beperken ons tot een stevige boswandeling van ongeveer 7 km. Voor wie liever een kortere toer wandelt is een lus van ongeveer 3 km voorzien. 

Wat de naam doet vermoeden klopt: tot in de vroege jaren 1700 stonden de galgen klaar voor de veroordeelden. Onderweg verwijzen enkele plaatsen naar dit dramatisch verleden : Galgeveldweg, Galghehouck, Ten Galghevelde, … De laatste eeuwen maakten die galgen gelukkig plaats voor maar liefst 150 verschillende soorten planten en 24 soorten dagvlinders. Met een beetje geluk kruist zelfs een ree, vos of marter je pad tijdens de wandeling.

Ook het oorlogsverleden is nooit ver weg. Tijdens WO I  lag het bos in Brits gebied en vormde het een laatste rustplaats op weg naar de hel.   De Plankenroute of Plank Road, waarvan we een stukje bewandelen, verbond de bossen met het centrum van Vlamertinge. Het was langs die weg dat de soldaten naar het IJzerfront trokken. De Britten gaven het de naam “ Dirty Bucket Camp “ verwijzend naar herberg de Vuile Seule (“seule” is West-Vlaams voor emmer). 

We laten dit gruwelijke verleden achter ons en halen diep adem… Geniet van de prachtige natuur, de rijke flora en fauna, en vooral van elkaars gezelschap. Welkom in de Galgebossen!

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. 
Graag inschrijven vooraf
Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.

Wenst u nog meer info?
Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleider: Ann Coryns – annco@effenweg.be – 0476/357 581

Openbaar vervoer

Met trein en belbus

  • Met de trein stap je af in Poperinge eindstation
  • Hier neem je de belbus (Lijn 29 belbusgebied Ieper-Poperinge) naar halte Elverdinge Gasthuisstraat 
  • Vergeet niet je belbus tijdig te reserveren op https://www.delijn.be/nl/belbus/ of bel 059 56 52 56 

Carpoolen

Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.