Het Burreken, de Vuursalamanderroute
Vertrekpunt : Perreveld 14, 9660 Brakel (beperkte parkeergelegenheid)
Reliëf : Steil
Afstand : 7 km
Bewegwijzering : Blauwe ruit Natuurpunt (goed)
Moeilijkheidsgraad : Moeilijk – Stapper
Natuurgebied het Burreken wordt vaak omschreven als één van de meest schilderachtige plaatsen in de Vlaamse Ardennen. En dat is niet eens overdreven, het is zonder twijfel één van de mooiste routes in de regio. Door het Burreken stromen enkele diep ingesneden bronbeken die voor de steile valleiwanden (20% of meer) hebben gezorgd. Vandaar dat deze route de moeilijkheidsgraad “Moeilijk” meekreeg. Maar wie al enkele tochten in heuvelachtig gebied heeft gemaakt zal hier weinig problemen ondervinden. Daarnaast loont het de moeite om even op de tanden te bijten, de prachtige natuur in dit gebied zorgt ervoor dat de inspanning meer dan de moeite waard is.
Aan de overkant van de kleine parkeerruimte stap je via een kasseiweg het gebied binnen. Na enkele tientallen meters draait de kasseiweg links weg om dan over te gaan in een karreweg die na wat kronkelen steil afdaalt naar de eerste beekvallei. Tijdens natte periodes kan dit pad behoorlijk glad zijn, opletten voor uitschuivers dus. Je komt meteen in de wondere wereld van het Burreken terecht. De diep uitgesneden beekvallei doet je zelfs even twijfelen of je wel nog in België bent. Net voor je beneden bent slaat de route rechts af door een kantelpoortje en trek je de weides in. De kans is groot dat je ondertussen al een roofvogel hebt gespot. Na het oversteken van een eerste bronbeek volgt er een steile klim uit de vallei. Kijk nu en dan eens achterom voor het prachtige panorama over het gebied. Eenmaal boven loont het de moeite om even een kijkje te gaan nemen in de aangelegde bramentuin. Na een korte strook asfalt stap je het gebied terug binnen over een smal graspad. Na enkele tientallen meters vind je er een rustbank terug. Wie hier even pauzeert heeft een indrukwekkend uitzicht over de regio. Afwisselend over veldwegen en akkerpaden daalt de route langzaam af en trek je richting de Steenberg. Onderweg kan je genieten van prachtige panorama’s en de beklijvende stilte.
Na een kort strookje verharde weg stap je opnieuw onverhard verder over smalle akkerpaden naar de volgende beekvallei. Een breed pad leid je door deze groene oase. In de lente vind je hier tal van voorjaarsbloeiers terug. Het pad versmalt en klimt gestaag maar zeker uit de vallei tussen twee weides die omzoomd zijn met prikkeldraad. In de wintermaanden is het hier niet zo makkelijk stappen omwille van de modder en de prikkeldraad aan beide zijden van het smalle pad. Ook hier heb je bij het achterom kijken een prachtig panorama over de streek. Boven haat het smalle pad over in een brede veldweg die uitkomt op de Steenberg. Na wat stroken asfalt, afgewisseld met een enkel tegelpad, duik je opnieuw het centrale deel van het Burreken in. Er staat je nog een laatste, maar niet te onderschatten klim door het “Knuffelbos” te wachten. In dit bos hebben veel bomen een knuffelnummer gekregen omdat dit stukje van het gebied aangekocht en behouden werd via crowdfunding. Prachtige brok natuur waar je door stapt! In het voorjaar vind je er tapijten van bosanemonen en hyacinten terug, het bos kleurt dan helemaal wit en paars. De moeite waard om er dan eens op stap te gaan.
- Na een steile afdaling stap je een groene beekvallei binnen.
- Door het Burreken.
- Tussen de akkers naar de volgende beekvallei
- Langzame klim uit de tweede beekvallei
Heel leuke, mooie en afwisselende wandeling in een schitterend decor! De wandeling loopt voor 80% over onverharde paden, die in het voor- en najaar behoorlijk modderig kunnen zijn. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must. Er zijn weinig rustpunten onderweg, in combinatie met de steile hellingen zijn enkele eerdere stapervaringen en een goede conditie toch wel aangeraden. Op het kaartje onderaan vind je het verloop van de route, met de aangeduide rustpunten, terug.
Meer info over het gebied vind je terug op de website van Natuurpunt. Leden kunnen er een kaartje downloaden, maar aan de ingang van het gebied vind je gratis folders – met kaart – terug. De bewegwijzering is goed, al moet je opletten dat je geen markering mist. Deze wandeling wordt ook beschreven op de persoonlijke blog van Mattias. In het weekend kan de parkeergelegenheid snel volzet zijn, er zijn aanlooproutes voorzien vanuit Horebeke en Schorisse, maar dan komen er al snel wat kilometers bij…
Horecagelegenheden : Op de route zelf kom je geen enkele gelegenheid tegen, dichtstbijzijnde gelegenheden zijn te vinden in Schorisse of Horebeke.