Effen Weg vzw Activiteiten

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken of mensen die het even wat moeilijker hebben (burn-out, depressie..). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat verse buitenlucht, een babbel of gewoon zin heeft in een gezonde wandeling door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Kortom, iedereen is welkom. We bieden zowel wandelingen aan die laagdrempelig zijn, als wandelingen voor de meer ervaren stappers. Er is dus voor elk wat wils en de wandelingen zijn doenbaar voor iedereen. Er wordt steeds op een rustig tempo en in kleine groepen gewandeld. Onze wandelingen gaan zowel door op weekdagen als in het weekend. Om organisatorische redenen vragen we om steeds vooraf in te schrijven. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro/wandeling, leden kunnen het ganse jaar door zonder extra kosten deelnemen aan al onze activiteiten. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg. Sommige van onze wandelingen zijn rolstoelvriendelijk, dit wordt telkens vermeld in de beschrijving van de activiteit. Honden zijn steeds welkom, tenzij anders vermeld in de beschrijving, op voorwaarde dat die ten allen tijde aangelijnd blijven en geen hinder veroorzaken bij andere deelnemers. Indien u verder nog vragen heeft kan u ons steeds contacteren via info@effenweg.be

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 06/11/2019
14:00 - 17:00

Locatie
Parking Bosberg bij El Faro praatcafé

Categorieën


Afstand : 7.7 km
Reliëf : soms stijgen, soms dalen en ook vlakke stukken.
Moeilijkheidsgraad : voor ervaren stappers (neem wandelstokken mee), honden aan de leiband                                              
Vertrekpunt : Parking El Faro, Heirbaan 135, 1570 Galmaarden
Begeleider : Decloedt Claudine (0487 365.157) – Claudine@effenweg.be

De herfst tooit het landschap in goud in het Raspaillebos! Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden, soms slingerend tussen dichte bossen of in brede dreven, dan weer in het open landschap, nodigt uit voor een stevige wandeling!

Doorheen het prachtige, golvende landschap van het Pajottenland naar het Raspaillebos.

Het Raspaillebos is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Het bos ligt in de gemeente Geraardsbergen, vlak bij de provinciegrens met Galmaarden. Je kan hier wandelen dat het een lieve lust is. We starten onze wandeling aan de parking nabij het praatcafé El Faro. We slenteren eerst in de dreef tussen de statige bomen richting bos en volgen een deel van het Natuurpunt traject. Hier wordt aan hakhoutbeheer gedaan wat goed is voor het bestand van bosvlinders. Dieper in het bos zitten ook herten.

Op deze wandeling gaan we een mooi ‘ommetje’ maken langs Hof ten Steenborre, Het hof ten Steenborre behoorde toe aan de Sint-Adriaansabdij. Ooit was hier het raakpunt van drie kloosters: de Benedictijnenabdij Sint-Adriaans van Geraardsbergen, het Dominicanenvicariaat van Atembeke en de Sistersiënzerinnenabdij van Grimminge. De heuvel links is de Grote Molenberg. Het is een uitloper van de Oudenberg, bekend van het Krakelingenfeest en de Muur van Geraardsbergen. Je kijkt naar een landschap met een hoog pittoresk gehalte. Tegen de heuvel prijkt het kerkje van Onkerzele.

Halverwege komen we aan bij “De Helix” , een Vlaams natuur- en milieu-educatief centrum. De tentoonstelling en de tuin met waterzuivering en een hoekje voor bijen zijn zeker een bezoekje waard. Hier gaan we een rustpauze inlassen.

Daarna stappen we terug richting het Bronbos. Eerst gaan we rustig een klim naar boven nemen langs een pittoresk landschap met golvende weiden, knotwilgen, een meanderende beek en op de achtergrond het 180 ha grote boscomplex. In elke rij knotwilgen broedt een paar steenuilen. Opgepast hier kan het glad zijn! In het bos komen we nog langs de Juffrouwkapel uit de 17e eeuw. We genieten van de omgeving en wandelen verder op een rustig tempo waar we aankomen op de Bosberg en we iets kunnen drinken in Café El Faro.

Openbaar vervoer

Vlakbij de parking bevindt zich de bushalte “Bosberg”, deze wordt bediend door :

  • Bus 77 Geraardsbergen-Waarbeke-Denderwindeke: vertrek vanuit station Geraardsbergen ongeveer 12 minuten tot aan de parking Bosberg Galmaarden (El Faro), 100 meter vanaf het startpunt. (Langs het padje afdalen evenwijdig met kasseibaan)

Belbus 370 stopt aan El Faro, opgepast op voorhand reserveren via 09/210.94.94

Kijk ook op ‘Carpoolers van effen Weg vzw’ op facebook

Carpoolen

Geen of een slechte verbinding? Of reist u alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar u vraag en/of aanbod kunt plaatsen. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.