Groene wandeling rond Kallo doorheen Het rietveld van Kallo, Het Groot Rietveld en De Lisdodde (7,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 09/09/2021
10:00 - 12:30
Locatie
Kapeldijkstraat 19A 2070 Zwijndrecht
Categorieën
Afstand : 7,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk, voor beginnende stappers
Vertrekpunt : Parking Electrabel, Kapeldijkstraat 19A Zwijndrecht (via Kallo).
Begeleidster : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be
Op deze wandeling verkennen we de groene gordel rond Kallo, een aaneensluiting van natuurgebieden in het havengebied. We wandelen onder meer door het Rietveld van Kallo en het Groot Rietveld en vervolgen dan onze wandeling langs de Bazeput en door De Lisdodde.
Op deze wandeling verkennen we de groene gordel rond Kallo, een aaneensluiting van natuurgebieden in het havengebied.
We wandelen onder meer door het Rietveld van Kallo en het Groot Rietveld en vervolgen dan onze wandeling langs de Bazeput, door De Lisdodde en langs de Melkader.
We vertrekken langs de Kapeldijkstraat en passeren Fort Sint-Marie, een militaire versterking op de linkeroever van de Schelde, die tot doel had het scheepvaartverkeer op de Schelde te controleren en zo nodig te verbieden. Het fort uit de Moderne Tijd heeft een meer dan vier eeuwen oudere voorganger, die een hoofdrol heeft gespeeld in het Beleg van Antwerpen (1584-1585). Momenteel staat het fort leeg en is helaas niet toegankelijk. In de toekomst zal het een recreatiegebied worden.
Via de Scheldedijk wandelen we het Groot Rietveld in, waar ook liefhebbers van geschiedenis en erfgoed aan hun trekken komen. De verdedigingsgracht ‘ Het Lange Eind’ uit de 19e eeuw en het schansrestant ‘Put van Fien’ waren immers belangrijke verbindingselementen in de historische fortengordel en verdedigingslinie rond Antwerpen.De natuurontwikkeling in het Groot Rietveld geldt als een blijvende compensatie voor natuurwaarden die bij grote infrastructuurwerken in de jaren ‘ 80 en ’90 in en rond de haven verloren gegaan zijn.
Eveneens functioneert het als buffer tussen Kallo en de haven om de leefbaarheid van het polderdorp te garanderen. De vlierstruiken op de dijken bieden voldoende beschutting om ongezien te kunnen kijken naar al wat leeft in het riet.
Aan de Gasthuisstraat steken we over naar het Rietveld van Kallo met zijn vlonderpaden en aangelegde wandelpaden over dijken.
Dit natuurgebied vormt samen met het aangrenzende Groot Rietveld (80ha) één groot aaneengesloten rietmoeras. Het biedt onderdak aan tal van beschermde vogels, vissen en amfibieën. Met een beetje geluk bespeuren we tussen de rietstengels een broedende roerdomp of zien we een bruine kiekendief. We verlaten Het Rietveld langs de Melseledijk, steken deze over en wandelen via de Klaproos tot aan de Melkader, die ons tot aan de
Lisdodde brengt.
De Lisdodde, een waardevol natuurgebied van 10 ha, en de Melkader, een gekanaliseerde kreekrestant, vormen samen met de ecogolf van Beveren een groene gordel rond Kallo.
Je vindt er weiland en vochtig rietland dat een rijke waaier aan planten herbergt en verschillende rietvogels, insecten en libellen (17 soorten).
Goed toegankelijke wandelpaden en knuppelpaden loodsen je door de drassige delen en in de hoogstamboomgaard met streekeigen fruitsoorten kan je letterlijk komen proeven van de natuur. Langs de Bazeput (met kijkwand om vogels te observeren) keren we terug naar ons vertrekpunt.
Eenmaal we door het Rietveld van Kallo zijn gestapt wandelen we via de Gasthuisstraat het Groot Rietveld in, waar ook liefhebbers van geschiedenis en erfgoed aan hun trekken komen. De verdedigingsgracht ‘ Het Lange Eind’ uit de 19e eeuw en het schansrestant ‘Put van Fien’ waren immers belangrijke verbindingselementen in de historische fortengordel en verdedigingslinie rond Antwerpen. De natuurontwikkeling in het Groot Rietveld geldt als een blijvende compensatie voor natuurwaarden die bij grote infrastructuurwerken in de jaren ‘ 80 en ’90 in en rond de haven verloren gegaan zijn. Eveneens functioneert het als buffer tussen Kallo en de haven om de leefbaarheid van het polderdorp te garanderen. De vlierstruiken op de dijken bieden voldoende beschutting om ongezien te kunnen kijken naar al wat leeft in het riet.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die het even wat moeilijker hebben (Burn out, Depressie…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Gelieve vooraf in te schrijven. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de werking- en verzekeringskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Voorzie stevig (waterdicht) wandelschoeisel
Wenst u in te schrijven dan kan dit via https://wandelingengerd.wordpress.com/blog/
Wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
De plaats van vertrek is moeilijk bereikbaar met bus.
Carpoolen
Geen auto? Moeilijke verbinding? Nog plaatsen vrij in de wagen? Bezoek dan zeker ook even onze Carpoolgroep op Facebook : Carpoolers van Effen Weg, waar vraag en aanbod geplaatst kan worden.