Langs de Antitankgracht en door het Haachts Broek (11,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 26/07/2020
13:30 - 17:30
Locatie
Liu Bin Hansbrug 16 Keerbergen
Categorieën
Afstand : 11,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk – voor gevorderde stappers
Vertrekpunt : Liu Bin Hansbrug 16, 3140 Keerbergen
Begeleider : Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be
De Antitankgracht en het aangrenzende Haachts Broek liggen in Haacht. Met zijn rijke loofbossen, broekbossen en hooilanden is dit één van de vele plaatsen in Vlaams-Brabant waar je kan wandelen en het gevoel krijgen dat je er kan verdwalen. Naast genieten van de prachtige natuur kan je hier ook een portie erfgoed ontdekken.
De Antitankgracht, het Haachts Broek en het Schorisgat vormen samen de prachtige groene gordel van de vallei van de Leibeek. De Antitankgracht is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, waar nu amfibieën kwaakconcerten geven. In het Schorisgat kan je wandelen over de oudste weg van Haacht, aangelegd door de Kelten.
Het Haachts broek is een nat gebied omdat de lemig zand- en kleibodem moeilijk doordringbaar is. Net omdat het gebied zo waterrijk is, bleef het gespaard van bebouwing. De natte gronden werden gebruikt als weiland, de hoger gelegen en dus drogere gronden waren geschikt als akker. Dit is een vrij groot natuurgebied met heel wat variatie. Het is een lappendeken van bos, wei, akker en struweel.
Naast genieten van de prachtige natuur kan je hier ook een portie erfgoed ontdekken. Zo wandel je langs de Antitankgracht, die zich uitstrekt over een lengte van 3 kilometer tussen de Hansbrug over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel. Ze werd gebouwd in 1939 om bij een vijandige invasie pantserwagens tegen te houden en is erkend als oorlogs-monument en natuurgebied. De Antitankgracht vormde een onderdeel van de KW-linie: die liep van Koningshooikt tot Waver.
Het was de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem in de jaren dertig. De ‘antitankgracht’ van Haacht bestaat uit een steunmuur in beton geflankeerd door een gracht en voorzien van diverse kunstwerken, met name: een stuwdam aan de monding van de gracht in de Dijle, zowat 100 meter stroomopwaarts van de Hansbrug, en verscheidene kleine sluizen en onderaardse hevels, die verdeeld zijn over de ganse lengte van de gracht.
Deze sluizen en hevels staan in verbinding met de afwateringsstelsels van de omgeving. Her en der langs de gracht zijn ook ijzeren afrasteringen terug te vinden. De totale breedte van het systeem bedraagt gemiddeld 25 meter.
Op circa 300 meter van de Hansbrug doorsnijdt de antitankgracht een veel ouder, kleinschaliger verdedigingssyteem, met name de omwallingsresten van het kasteel van Roost, waarvan de funderingen en ondergrondse muurresten in 1982-1983 werden blootgelegd en na onderzoek terug begraven. Het kasteel heeft een rijk verleden dat terug gaat tot de veertiende eeuw. Enkel een gedeelte van de buitenste slotgracht is zichtbaar gebleven.
De voormalige kasteelsite van de heren van Roost werd in 2016 ingericht als buurtpark, geïnspireerd op de geschiedenis. Natuursteenmuren maken de contouren van het kasteel opnieuw zichtbaar. De donjon is nu een heuse speeltoren en het neerhof is ingericht met speelhuisje en picknickbank. Infopanelen vertellen de bezoekers meer over de geschiedenis en de vroegere bewoners van het kasteel.
Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur het volledig over. In 2001 werd dit plekje erkend als natuurreservaat “Haachts Broek-Antitankgracht”. Er komen zeldzame soorten voor, zoals de kamsalamander. Op die manier komen erfgoed en natuur samen.
In het voorjaar wordt het Haachts Broek getooid met een prachtig bloementapijt van bosanemoon, muskuskruid, slanke sleutelbloem en donkersporig bosviooltje.
De aangelegde poelen in het Haachts Broek lokken heel wat amfibieën. Iets later op het seizoen kan je hier de zeldzame dauwnetel ontdekken.
’s Zomers weerklinkt vanuit de hoge moerasvegetaties de typische zang van de sprinkhaanzanger. Insecten gonzen intussen rond de akkerbloemen en in de ruigtes. Later op de avond kan je er de baltsvluchten van de houtsnip gadeslaan of ontmoet je misschien een ree. Bosuilen en grootoorvleermuizen zijn er meesters van de nacht. Die laatsten brengen de winter door in de bunkers van het Haachts broek.
In de herfst is het hier een waar paddenstoelenparadijs: populierenmelkzwam, tijgertaaiplaat en wortelende aardappelbovist zijn maar enkele van de vele paddenstoelensoorten die het hier naar hun zin hebben.
Het grondwater van de Antitankgracht is van zeer goede kwaliteit, het krioelt er van het waterleven. In het voorjaar vind je er naast talrijke padden en kikkers ook watersalamanders. Waterviolier, zwanenbloem en dotterbloem zijn maar enkele van de talrijke water- en oeverplanten die er voorkomen. In de braamruigtes langs de rand van de Antitankgracht vinden kleine zoogdieren en vogels een veilig onderkomen en voedsel.
We vertrekken aan de ijzeren geklinknagelde balansbrug over de Dijle, de ‘Oude Hansbrug‘, opgericht in de periode 1890-95, met een historische en industrieel-archeologische waarde.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar vervoer
100 m van ons vertrekpunt ligt de halte “Keerbergen Hansbrug “, deze wordt bediend door :
- Bus 270 : Keerbergen – Brussel
- Bus 503 : Steenokkerzeel – Keerbergen
- Bus 533 : Mechelen – Rijmenam – Haacht (NMBS-Station Mechelen)
- Bus 660 : Bonheiden – Zaventem
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.
Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.