Hamme : Schorren van de Durme en Bunt 8 km.
Datum/Tijd
Date(s) - 14/11/2025
13:30 - 17:00
Locatie
Mirabrug
Categorieën
Afstand : 8 km.
Reliëf : vlak
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk
Vertrekpunt : Mirabrug Hamveer 9220 Hamme
Begeleider : Lut Heyndrickx 0499/331121 lut@effenweg.be
Riet en wilgen zijn hier heer en meester, ze vormen ondoordringbare wouden die veel weg hebben van tropische mangroven. Vanop de Scheldedijk kan je deze schorren bewonderen. Er loopt ook een pad dwars door de Schorren van de Durme naar het veer over de rivier.
Samen met de Vlassenbroekse Schorren en het Groot Schoor vormen de Schorren van de Durme een uniek restant van zoetwaterschorren in Vlaanderen. Met de uitvoering van het Sigmaplan krijgen zoetwaterschorren opnieuw de noodzakelijke ruimte langs de oevers van de Schelde en haar bijrivieren.
Slikken en schorren
Bij vloed komen de laagst gelegen delen, het slik, onder water te staan. Veel begroeiing is er niet want weinig planten houden ervan om tweemaal per dag kopje onder te gaan. In de moddervlakte krioelt het van minidiertjes die op het menu staan van ganzen, eenden en steltlopers.
De hoger gelegen schorren overstromen enkel bij springtij: het ideale recept voor een immense natuurlijke rijkdom. Je vindt er kruiden en grassen maar ook mossen, bomen en struiken. Riet- en moerasvogels broeden en schuilen er. Ook allerlei vissoorten trekken het schor in om zich te voeden met organisch materiaal en insecten.
Mee met de stroom
De spindotterbloem is een van de meest zeldzame planten die uitsluitend voorkomt op de zoetwaterschorren. Op de knoppen van de stengels groeien worteltjes die sterk op een spin lijken. Die komen los in het najaar en worden met de getijdenstroming meegevoerd en groeien elders uit tot een nieuwe plant.
Het gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij De Bunt in Hamme maakt de Durme- en Scheldevallei straks heel wat veiliger. Dankzij de veiligheidsfunctie zal het waterpeil in de Schelde bij stormtij zakken en zal de Schelde ook minder water in de Durme stuwen. De dijken langs beide rivieren houden dan beter stand, ook bij extreem hoge waterstanden. De Bunt zal slechts een paar keer per jaar water bergen, bij stormtij. De rest van het jaar pronkt het gebied met zijn zeldzame slikken en schorren. Die ontwikkelen zich doordat dagelijks een beperkte hoeveelheid Scheldewater in en uit het gebied stroomt via in- en uitwateringsconstructies.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-
out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom.
Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Openbaar Vervoer
Raadpleeg de dienstregeling van De Lijn.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo
helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!