Hingene : Stiltewandeling in Polder en kasteeldomein. 7,5 km.
Datum/Tijd
Date(s) - 08/08/2025
13:30 - 16:30
Locatie
Café De Messinc
Categorieën

Lut Heyndrickx
Afstand 7,5 km.
Reliëf vlak
moeilijkheidsgraad : gemakkelijk
vertrekpunt : Café De Messinc Edmond Vleminckxstraat 31 2880 Hingene
Begeleider : Lut Heyndrickx 0499/331121 lutwandelt@gmail.com
Stilte is heel zeldzaam geworden. We leven in een jachtige en rumoerige tijd. Mensen hollen elkaar voorbij. In een stiltegebied overheersen de natuurlijke geluiden van fauna en flora. Geluid valt er zeker niet weg. Je hoort er de vogels, het ruisen van bomen… maar ook gebiedseigen geluiden die in deze unieke landschappen van oudsher thuishoren, zoals landbouwwerkzaamheden, lokaal verkeer of spelende kinderen. Om de polders van Bornem te laten erkennen als Stiltegebied, sloegen het Regionaal Landschap, de gemeente Bornem en het lokale stilteplatform in 2010 de handen in elkaar. Met succes! In Hingene, Weert en Wintam ligt een gebied van 14 km² waar natuurlijke geluiden overheersen, met een geluidsniveau van maximaal 35 à 40 decibel. Je kan er heerlijk ontspannende stiltewandelingen maken en dijken, wielen, slikken, schorren en broekbossen bewonderen.
De stilte was ook de hertog van Ursel niet ontgaan. Langs de Scheldedijk liet hij eind 18e eeuw het paviljoen De Notelaer optrekken. Het paviljoen is via de Notelaerdreef verbonden met het kasteel. De dreef doet sinds de aanleg van het overstromingsgebied van Hingene trouwens dienst als ringdijk. Oorspronkelijk is het huidige poldergebied bij De Notelaer, in het bijzonder de polders Het Zand en Hingenebroek, zoals alle andere polders uit die periode, waarschijnlijk mede ten behoeve van de landbouw ontwikkeld. Vóór de inpoldering maakte dit gebied dus deel uit van een riviergetijdengebied dat de mens door indijking op de rivier veroverde. Het waterpeil wordt er kunstmatig beheerd via een stelsel van afwateringssloten en sluizen. De dijken rond de polders zijn er in het verleden meermaals doorgebroken en later opnieuw hersteld. Daarvan getuigen nu nog steeds de verschillende grotere waterplassen en de wielen of diepe doorbraakkolken in het gebied.
Momenteel kun je in het natuurgebied De Notelaer wandelen over bos- en knuppelpaden. het gebied is zeer afwisselend en waardevol met parkbos, hooiland en wilgen. De wilg is als boomsoort zeer typisch in Klein-Brabant.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-
out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom.
Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Openbaar Vervoer
Raadpleeg de dienstregeling van De Lijn voor bus 25
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo
helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!