Wandeling door het Sint-Annabos en Reservaat Blokkersdijk (5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 19/09/2018
10:00 - 12:00
Locatie
Hoofdingang Sint-Annabos
Categorieën
Afstand: 5 km
Reliëf: vlak
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Vertrekpunt : Hoofdingang Sint-Annabos, August Vermeyenlaan 6, 2050 Antwerpen – Linkeroever
Begeleider: Gerd Peremans (0475/67.39.26) – gerd@effenweg.be
Het wordt dit keer een ‘specialleke’: Jef Van De Wiele, voorzitter van Natuurpunt Waasland en Willy Verschueren, conservator van Blokkersdijk, vergezellen ons en vertellen boeiende weetjes over deze 2 belangrijke natuurgebieden.
Het St-Annabos op Linkeroever, voor sommigen een wandelbos, voor anderen een ordinair en vuil populierenbos, wordt bedreigd door de aanleg van de Oosterweelverbinding. Het 60 jaar oude bos, dat ca. 100 ha groot is, en voor een groot deel uit oude populierenbestanden bestaat, bezit nochtans een ongekende rijkdom aan planten, vogels, insecten en zoogdieren. De laatste 20 jaar is dit bos niet of nauwelijks beheerd, waardoor er vrij veel dood hout aanwezig is (met o.a. veel tonderzwammen) en er meer variatie in het bos komt: open plekken, natuurlijke verjonging…
Aansluitend wandelen we door Blokkersdijk een reservaat dat grenst aan het Sint-Annabos en 100ha beslaat waarvan 48ha wordt ingenomen door een ondiepe plas. Wegens dijkwerken is dit Natuurgebied officieel nog steeds niet toegankelijk voor wandelaars.
Blokkersdijk is gesitueerd in de oorspronkelijke Borgerweertpolder en kan aanzien worden als een met kalkrijk Scheldezand opgehoogd terrein met centraal een niet opgehoogd gedeelte. In dit centraal gelegen deel ontstond op natuurlijke wijze een voedselrijke ondiepe, brakke waterplas, die door neerslag en kwelwater stilaan verzoette en nu omzoomd is met een brede rietkraag. Sinds 1978 heeft het reservaat, wat biotopen betreft, dan ook een hele metamorfose ondergaan. De zandvlakten evolueerden naar open terreinen begroeid met struisriet. Het jonge aangeplante en natuurlijke bos groeide uit tot een volwassen bos met veel dood hout en meer onderbegroeiing. De kalkrijke bodem zorgde op veel plaatsen voor een specifieke flora. Het gebied dankt in de eerste plaats zijn faam aan zijn grote vogelrijkdom.
Deze is het gevolg van de grote diversiteit aan biotopen – van nat tot droog, van open tot dichtbebost – maar ook van de voedselrijkdom, de ligging aan de Schelde en het gevoerde natuurbeheer. Alhoewel de achteruitgang van de biodiversiteit ook hier toeslaat, worden er over de vier seizoenen, nog altijd tussen de 160 en 170 vogelsoorten waargenomen.
In sommige perioden kan op de plas het aantal watervogels oplopen tot een paar duizend exemplaren.
We wandelen dwars door Het Sint-Annabos tot aan de Tophatgracht en dan door het afgesloten deel van Blokkersdijk.
Voor het merendeel langs brede onverharde paden, hier en daar kleine bospaadjes. Op de terugweg wandelen we langs de Scheldedijk, met zicht op de Antwerpse Skyline. Het laatste gedeelte is een brede, verharde wandeldijk met rustbanken op regelmatige afstanden. Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd.
Voor een sanitaire stop en een drankje achteraf kan je terecht in het Plaasjkaffee.
Jaarlijks broeden er 46 tot 49 soorten, waaronder de Bruine Kiekendief, die je nu van de lente tot de herfst regelmatig kan zien jagen boven de rietkraag. Vanaf half april kan je genieten van de prachtige zang van de Nachtegaal.
In de rietkraag en aangrenzende ruigtes broeden ook o. a. Blauwborst, Sprinkhaanzanger, Rietzanger, Bosrietzanger, Kleine karekiet en Rietgors. Het oude populierenbos aan de NO-zijde is een paradijs voor spechten, met Grote bonte Specht en Groene Specht als vaste gasten, maar soms laten ook de Zwarte Specht en de Kleine Bonte Specht zich horen.
Wat water- en moerasvogels betreft zijn o. a. Dodaars, Fuut, Knobbelzwaan, Bergeend, Krakeend, Tafeleend, Kuifeend en Waterral vaste broedvogels. Na het broedseizoen is het ook een belangrijk ruigebied voor watervogels. Grote aantallen Knobbelzwanen, Krakeenden, Wilde Eenden, Tafeleenden en Meerkoeten komen dan hun slagpennen ruien.
Ook tijdens de voor- en najaarstrek is het gebied van belang. Dan heb je kans om boven de plas of op de oever o. a. Groenpootruiter, Witgat, Oeverloper, Dwergmeeuw en Zwarte Stern te ontdekken. Maar ook Tapuit, Paapje en Roodborsttapuit komen dan op bezoek op de meer open terreinen.
Vooral tijdens de najaarstrek is de Lepelaar het paradepaardje. Dikwijls reeds vanaf juni, maar zeker in juli en augustus gebruiken tientallen exemplaren Blokkersdijk als tussenstop tijdens hun reis naar het zuiden. Verder kan je er regelmatig Sperwer, Buizerd, Torenvalk en in de zomermaanden de Boomvalk zien jagen. In het late najaar en bij goede voedselomstandigheden foerageren soms grote aantallen Slobeenden op de plas. Tijdens de zomermaanden kan je ook de sierlijke vlucht van de Visdief gadeslaan terwijl hij een visje meepikt.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster op gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26
Openbaar Vervoer
Bus 36 vanaf F.Rooseveltplein, Antwerpen (15 min)
Halte: Hof Ter Schelde
Reserveringen
Dit evenement is volgeboekt.