Trappistenpad Kempense Hoven (9,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 18/08/2019
14:00 - 17:00
Locatie
Parking Café Trappisten
Categorieën
Afstand : 9,5 km
Reliëf : Vlak
Karakter : Bos en weilandschap, Begaanbaarheid: stevig schoeisel aantrekken
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor iedere stapper – lichte kuitenbijterwandeling
Vertrekpunt : Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, 2390 Malle (Ruime, gratis parking)
Begeleider : De Poortere Andy (0494/29.83.27) – andy@effenweg.be
Het trappistenpad is een pareltje om te wandelen en te genieten in alle rust. Rust….. Stilte…. daar draait het om als je het Trappistenpad bewandelt. Onmiddellijk kom je in een oase van rust terecht en stap je door een ankerplaats van erfgoedlandschap Vlaanderen. In dit bosrijk gebied kan je nog volop genieten, kom je weilanden tegen, zie je de eekhoorns van boom naar boom rennen,… De Kempen op hun best!
Deze wandeling start aan de dreef rechtover café Trappisten die naar de Abdij leidt. In 1794 vestigden tien Franse cisterciënzers zich in hoeve ‘Nooitrust’ in Malle. Tussen 1815 en 1830 valt het klooster onder het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het bewind wil contemplatieve ordes zoals de Trappisten afschaffen. De monniken volharden in hun missie om hun nut voor de maatschappij te bewijzen. Ondanks deze moeilijke en onzekere periode groeit de gemeenschap en in 1836 wordt de priorij tot abdij verheven. Uiteindelijk begon men aan de bouw van de Abdij. Rond 1900 werd de bouw voltooid van wat nu méér dan 1 eeuw later de huidige Abdij is geworden. Abdij Trappisten en ruime omgeving is een ankerplaats met stukje cultureel erfgoed van Vlaanderen in de Provincie Antwerpen. Je zal worden gedoopt aan bezienswaardigheden die in een bosrijke omgeving langs het parcours liggen. Een ideale trekpleister om in alle oase van rust en bosrijke omgeving te wandelen en om flora, insecten, paddenstoelen en eekhoorns te spotten! Tot slot is er tijdens de Afterwalk, voor diegene die dat wilt, in Café Trappisten om de ambachtelijke streekproducten van de Abdij te proeven.
Bezienswaardigheden
Café Trappisten :
Met de groep vertrekken we aan Café Trappisten. Sinds 1841 is dit pand eigendom van de Abdij. Vroeger heette het café “Huis ten Halve” (het lag halverwege Antwerpen en Turnhout) en was een kruidenierszaak van zaaigraan, rogge en kruidenierderijen. In 1923 werd de zaak een Café. Men kon hier ook overnachten. Hier reed in de jaren ’50-’60 de elektrische tram op de wissel over café trappisten. Het was tram 41. In 2008 kreeg het Café een grondige facelift met een warm knus interieur, ruime terrassen, speeltuin en ruime parking.
Toegangspoort tot de Abdij :
We steken het zebrapad aan de Antwerpsesteenweg voorzichtig over. Aan de dreef begint het trappistenpad. De dreef brengt ons naar de ingang van de abdij.
Sint-Bernarduskapel :
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortten twee Britse bommenwerpers neer in de buurt van de abdij. De balans? Dertien doden. In 1947 richtten de paters een kapel op als herinnering aan de gesneuvelde militairen en als dank omdat de abdij gespaard bleef. Ze is gewijd aan de heilige Bernardus.
Let op de glasramen van Victor Van Mil, een Nederlandse Trappist. Ze tonen de wapenschilden van België, de Royal Air Force en abt Robertus Eyckmans.
Abdijleven :
Na even in de dreef te hebben gestapt komen we aan de Abdij van Westmalle. Boven de ingang van de abdij staat een Latijnse tekst. Vrij vertaald betekent die: wie geen boete doet, zal sterven. Iedereen op dezelfde manier. Achter de muren van de Abdij hebben de monikken een uitgeballanceerd leven. Zij bidden en zingen 6 keer / dag en werken. Er wordt kaas gemaakt en brood gebakken, Abdijbier gebrouwen en voeren huishoudelijke klusjes uit. Er is ook tijd voor studie in de bibliotheek van de Abdij. Als buitenstaander kan je even ontsnappen aan de chaos van de dag en kan je op retraite gaan. Je neemt deel aan de gebedsmomenten van de dagorde en je kan genieten van stilte en bezinning binnen een bosrijke omgeving.
Kerktoren Abdij :
In WO I werd de puntige kerktoren door het Belgische leger gebombardeerd en onbruikbaar gemaakt. De vijand kon als uitkijkpunt de kerktoren niet meer gebruiken. Daarna kwam er tijdelijk een eenvoudig zadeldak. Na de oorlog herrees de toren als een Italiaanse campanille toren.
Drieboomkesberg 1705 na Chr. :
Aan Drieboomkesberg zijn we halverwege het Trappistenpad en het moment om even halt te houden. Onze-Lieve-Vrouw van Drieboomkensberg is een openlucht bedevaardplaats waar je rondom het Mariabeeld tot bezinning kan komen. Op maandag 13 september 1948 heeft men op Drieboompjesberg het grote kruisbeeld geplaatst, een geschenk van Weledele Heer Graaf Thierry de Renesse, burgemeester van Oostmalle. Op donderdag 30 september 1948, werd het door Eerwaarde Vader Abt, Dom Robertus Eyckmans, gewijd. Het voetstuk uit arduinblokken was een geschenk van Mijnheer Hubert Cleysters, ingenieur van bruggen en wegen der provincie Antwerpen.
Trappistenbier sinds 1836 :
Op de terugweg komen we terug aan de zijde van het abdij waar o.a bier wordt gebrouwen. Westmalle brouwt twee trappistenbieren: een roodbruine Dubbel (7%) en een goudgele Tripel (9,5%). Echt Trappistenbier wordt gebrouwen in een Trappisten Abdij, door de monniken of onder hun toezicht. De brouwerij is ondergeschikt aan het klooster: een belangrijk deel van de opbrengst gaat naar liefdadigheid.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.beof contacteer rechtstreeks de begeleidster via andy@effenweg.be of 0494 29 83 27
Openbaar vervoer
Vlakbij het vertrekpunt bevindt zich de bushalte ‘Westmalle Abdij’, deze wordt bediend door :
- Lijn 410 : Antwerpen – Wijnegem – Malle – Beerse – Turnhout
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor de gedetailleerde dienstregeling.
Carpoolen
Geen of een slechte verbinding? Of reist u alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar u vraag en/of aanbod kunt plaatsen. Zo helpen we elkaar én het milieu!
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.