Wandeling doorheen de Bospolder (6,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 17/05/2022
13:30 - 16:00
Locatie
Vier Kerkenstraat
Categorieën
Afstand : 6,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper
Vertrekpunt : ter hoogte van voetgangersbrug ten einde van de Vier Kerkenstraat, 2180 Ekeren.
Begeleidster : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be
Geprangd tussen de Antwerpse haven en de A12, ligt De Bospolder, een klein maar fijn natuurgebied, met prachtige waterplassen waar vogels zich thuis voelen. We wandelen langs open water, bos, struwelen, maar ook over droge, schrale graslanden waar ooievaarsbek en reigersbek graag groeien. In het voor- en najaar vinden trekvogels er rust en voedsel en kan je vanuit de vogelkijkhutten tureluur, witgatje, watersnip, groenpootruiter en kleine plevier spotten. Kortom, een wandeling die iedereen wel kan bekoren.
De Bospolder zoals we die nu kennen, is een jong gebied waar de natuur een tijd zijn gang kon gaan, voor het in 2002 deel uitmaakte van het allereerste Vlaamse natuurinrichtingsproject. Dit heeft voor het herstel van zeldzame planten en dieren gezorgd. Door moeras te herstellen en “wielen” of plassen ontstaan door dijkdoorbraken te ruimen, werd het gebied terug natter en waardevoller.
In de tiende en de elfde eeuw sloten de dijken in de Antwerpse schorren de natte getijdengebonden gebieden af van de hoger gelegen gronden. In latere periodes zorgden helse stormvloeden zoals de Sint-Felixvloed en de Allerheiligenvloed mee voor het ontstaan van de huidige Westerschelde. De stormvloeden doorbraken de Ekerse dijk en creëerden wielen of uitdiepingen in het landschap. De wielen in de Bospolder bleven lange tijd onaangeroerd. Veel inwoners van Ekeren kwamen er in hun jonge jaren paling peuren, maar eind jaren 60 werd de Bospolder opgespoten als uitbreiding voor de haven. Na jarenlange verwaarlozing zag de stad Antwerpen het belang in van grote natuurdomeinen aan de rand van de stad. Zo werd vanuit een samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en Natuurpunt het natuurgebied Bospolder geboren. – website natuurpunt
Graslanden, ruigten, bos en moeras wisselen af met ondiepe plassen. Langs grachten en open water ontwikkelt zich rietland, waar kleine karekiet, rietgors en tal van eenden huizen. Langs de wandeling liggen 2 vogelkijkhutten en een vogelkijkwand. Meer dan genoeg om de vogelminnende wandelaar te kunnen bekoren.
Open water, bos, struwelen en graslanden: De Bospolder heeft alles in huis om zeldzame soorten nieuwe kansen te bieden. De droge, schrale graslanden huisvesten het bruin blauwtje, een typische kleine vlinder die houdt van warme plekjes. De planten waarop hij zijn eitjes legt, de ooievaarsbek en de reigersbek, groeien graag in het gebied. De eitjes worden afgezet bij droog en warm weer op de bovenzijde van het blad. De rups knaagt aan het blad en laat daarbij de bovenste laag intact. Mineren heet dat. Zowel in graslanden als op opgespoten terreinen voelt de vlinder zich opperbest.-website natuurpunt
Galloway-runderen worden ingezet om het gebied te begrazen. Daarom zijn honden op deze wandeling niet toegelaten
In natte perioden is waterdicht schoeisel aan te raden.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Dit is een ideale wandeling voor de beginnende wandelaar, maar ook de geoefende stapper is welkom en zal dit gebied zeker kunnen smaken.
Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in één van de cafés op het kerkplein.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom.
Graag inschrijven vooraf.
Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.
Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg.
Wenst u meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer
Vlakbij het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Antwerpen Oorderseweg”, deze wordt bediend door :
- Bus 720 : Antwerpen – Ekeren – Kapellen – Putte
- Bus 772 : Antwerpen – Ekeren – Hoevenen – Zandvliet
Beide bussen vertrekken aan de Rooseveltplaats vlak bij het NMBS station Antwerpen Centraal.
Het NMBS station Antwerpen- Ekeren ligt op 2 km van het vertrek van de wandeling.
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor meer gedetailleerde dienstregelingen.
Carpoolen
Geen verbinding? Of rij je alleen met de wagen naar de plaats van vertrek? Bezoek dan zeker onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kunnen worden geplaatst. Zo helpen we niet enkel elkaar, maar dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu!
Of neem contact op met de begeleidster.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.