Wandeling doorheen de Visbeekvallei en de Schrieken (8,5 km)
Datum/Tijd
Date(s) - 09/05/2021
13:30 - 16:30
Locatie
Parking P6 van de Lilse Bergen
Categorieën
Afstand : 8,5 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Voor de beginnende stapper met wat conditie en de meer geoefende stapper
Vertrekpunt : Parking P6 aan de receptie van Camping de Lilse Bergen, Strandweg 6, 2275 Lille
Info : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – mparduyns@gmail.com
Eén van de paradepaardjes van de Antwerpse Kempen is ontegensprekelijk de Visbeekvallei. Je vindt hier prachtige, zeldzame fauna en flora, van dartele vlinders en libellen tot de mysterieuze adder.
De wandeling vertrekt aan het speelbos achter parking P6 van de Lilse Bergen. Langs een bospad komen we in open heidegebied, waar we de Achtzalighedenboom zien (of wat daar nog van overblijft).
Langs heide afgewisseld met sparren, eiken en beukenbos gaan we richting Visbeekvallei.
De vallei van de Visbeek is een van de waardevolste beekvalleien van Vlaanderen. Je kan er genieten van een typisch Kempens landschap met paarse heide, brede zandwegen en bloemrijke graslanden. Op nattere plaatsen vind je vennen, broekbossen en gagelstruwelen.
In de Visbeekvallei bruist het van het leven. Heel wat zeldzame planten en dieren voelen zich er thuis. De mei-orchis en de prachtige ijsvogelvlinder zijn maar enkele van de pareltjes die je kan tegenkomen. Van midden juni tot midden augustus kan je de kleine ijsvogelvlinder bewonderen. Die zeldzame vlinder leeft in vochtige, open bossen met wilde kamperfoelie, waar schaduw en zon elkaar afwisselen. De rupsen hebben een kenmerkend vraatspoor: ze eten het kamperfoelieblad vanaf de top, maar laten de middennerf intact. De volwassen vlinders zijn onmiskenbaar door de brede witte banden op de bovenvleugel. De Lilse Zegge herbergt nog een populatie van de bijzondere soort, die slechts op enkele plaatsen in Vlaanderen weet stand te houden.
Ook op andere plaatsen in de Visbeekvallei profiteren zeldzame vlinders en meer dan 40 soorten libellen van het soortgericht natuurbeheer. De ernstig bedreigde bruine eikenpage heeft er een van haar grootste populaties in Vlaanderen. Daarnaast hebben het groentje en bont dikkopje het aardig naar hun zin in de Lilse natuur!
Wateraardbei, kleine valeriaan, blauwe knoop zijn van de partij. Verschillende opmerkelijke vogels zoals zwarte specht, nachtzwaluw en boomleeuwerik hebben hier hun stek. Toch is het pareltje van dit gebied nog altijd de adder. De adder is een van de zeldzaamste reptielen in Vlaanderen. Buiten de Visbeekvallei komt de soort uitsluitend nog voor op het militair domein van Brecht en Wuustwezel (website natuurpunt)
We verlaten de Visbeekvallei langs het typisch Kempens landschap van De Schrieken, een mozaïek van hooiland, laagveenmoeras, struweel en broekbos. De hoger gelegen stukken zijn ofwel in gebruik als akker of cultuurgrasland, ofwel bebost met naaldhout. Je vindt er blauwborsten, bonte dikkopjes, hazelwormen, kruipwilgen, moerasvarens, waterpiepers, waterrallen, zwarte spechten
De Schrieken zijn uniek omdat het Kempens landschap goed bewaard is gebleven. Tot voor de tweede wereldoorlog veranderde er haast niets aan het uitzicht van het gebied. Van nat naar droog vind je er laagveenmoeras met bloemrijke graslanden en broekbossen, eikenberkenbossen, vennen en heiden die naadloos in elkaar over gaan. Het typische landschap is ontstaan dankzij het samenspel van mens en natuur omdat het tot de eerste helft van de 20e eeuw van belang was voor de heidelandbouw. De heiden en landduinen werden intensief begraasd, de schapen werden gewassen in de vennen, de graslanden werden jaarlijks gehooid, er werd turf gestoken en het hout werd uit de bossen gehaald. – website Natuurpunt
Langs akkers en weilanden gaan we richting vertrekpunt van de wandeling. In de nabijgelegen golfclub is een take-out van broodjes en dranken.
Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Inschrijven
Wenst u in te schrijven of wenst u meer info over deze wandeling (bv. vragen over carpoolen), neem dan rechtstreeks contact op met de begeleidster: Mich Parduyns – michele@effenweg.be – GSM 0497 07 07 48
Openbaar vervoer.
Het beginpunt van deze wandeling is niet met het openbaar vervoer te bereiken.