Wandeling vanuit Aarschot over de Eikelberg, door het Vorsdonkbos en langs de Demer
Datum/Tijd
Date(s) - 09/02/2022
13:30 - 17:30
Locatie
Station Aarschot, Statieplein, 3200 Aarschot
Categorieën
Afstand : 11 km
Terrein : een paar kleine klimmetjes in de eerste helft; daarna afdalen naar het Vorsdonkbos en de Demer en dan vlak
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk voor stappers met wat ervaring, waterdicht schoeisel en eventueel wandelstokken aangeraden.
Vertrek: NMBS Station Aarschot, Statieplein, 3200 Aarschot
Begeleider: Bart Maes, Gsm: 0496/25 06 28; bart@effenweg.be
Aarschot ligt in het Hageland, de heuvelende vierhoek tussen Leuven, Diest, Aarschot en Tienen. De getuigenheuvels met hun licht glooiiend karakter maken de streek bijzonder aantrekkelijk. Na de afdaling uit de getuigenheuvels, maken we een ommetje langs het bijzonder natte Vorsdonkbos, om tenslotte uit te komen langs de Demer en zo terug te wandelen naar het stadscentrum.
Getuigenheuvels
We wandelen de stad uit en moeten al na een halve kilometer een kort, maar pittig klimmetje doen om op de getuigenheuvels te geraken. Deze heuvels, ook Diestiaanheuvels genoemd, zijn zandbanken die zijn achtergebleven toen de Diestiaanzee zich 5,8 miljoen jaar geleden terugtrok. De zandbanken bestaan uit roestkleurige ijzerzandsteen, die vroeger werd ontgonnen en die typisch is voor bouwwerken in de regio, waaronder de Onze Lieve Vrouwkerk in Aarschot. Tegenwoordig zijn alle groeves van ijzerzandsteen gesloten, de steen wordt niet meer ontgonnen, omdat hij te bros is.
Vanaf dan wandelen we op onverharde smalle paadjes over beboste hellingen met fraaie uitzichten noordwaarts op de stad en zuidwaarts op golvend platteland. We bevinden ons op de Eikelberg, een natuurreservaat onder beheer van het Agentschap Natuur en Bos. Naast struikheide vind je op deze heuvel soorten terug als stekel- en kruipbrem, klein warkruid, muizenoor, grasklokje, zandblauwtje en tormentil. Om de droge struisgras- en heidevegetatie te herstellen wordt er extensief begraasd met schapen. Her en der worden er plekken met verouderde heide gemaaid, kleine plagplekken gecreëerd en boomopslag verwijderd. Het is de bedoeling om het omringende bos lichtrijk te houden, en dat is ook absoluut zo. Om het bos zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de natuurlijke bosbegroeiing op de Hagelandse heuvels, worden exoten als Amerikaanse vogelkers, Amerikaanse eik en valse acacia, zo veel mogelijk verwijderd.
Het Vorsdonkbos en de Demer
Ongeveer halverwege de wandeling dalen we de Eikelberg af. We maken een ommetje langs het Vorsdonkbos, een zeer vochtig gebied dat gevoed wordt door kwelwater afkomstig van de getuigenheuvels. In de ondoordringbare elzenbroeken broeden hier veel zeldzame vogels en maken reigers hun nesten hoog in de boomtoppen.
Na het Vorsdonkbos komen we uit aan de Demeroevers, een fraaie kronkelende rivier, die ontspringt in de omgeving van Tongeren en in Werchter uitmondt in de Dijle. De Demervallei is een moerassig gebied dat zich profileert als een groene zone met broekbossen, vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. Langs de Demer en oude meanders vinden we rietvelden en bosjes. De ecologische waarde is hoog: verschillende zeldzame planten- en diersoorten kunnen er gevonden worden. De Demervallei is bijzonder rijk aan vogels. Je vindt hier meer dan de helft van alle in België voorkomende soorten waaronder enkele zeldzame zoals blauwborstje en visarend.
Er wordt op een rustig tempo gewandeld en onderweg wordt er op tijd even gepauzeerd. Hier en daar zijn er zitbanken.
Waterdicht schoeisel is zeker nodig, er zijn modderige stukken als het geregend heeft, vooral in het Vorsdonkbos.
Voor een sanitaire stop en een drankje achteraf hebben we verschillende mogelijkheden in de Aarschotse binnenstad.
Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een prachtige brok natuur is meer dan welkom. Graag vooraf inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg.
Openbaar vervoer
Aarschot ligt op de treinverbinding Antwerpen – Leuven. Halte: Station Aarschot.
Inschrijven
Wenst meer info over deze wandeling, neem dan rechtstreeks contact op met de begeleider: Bart Maes- bart@effenweg.be – 0496/25 06 28.
Inschrijven kan per e-mail naar bart@effenweg.be met vermelding van naam en datum van de wandeling, uw naam en voornaam, het aantal personen en uw gsm-nummer.
De plaatsen zijn beperkt (conform de Corona maatregelen).